Turn your Body to the Sun (IDFA Extended)

vrijdag 26 november 2021

Indrukwekkend verhaal over een Sovjetsoldaat die krijgsgevangene werd en na de Tweede Wereldoorlog naar de goelag werd gestuurd. Zijn dochter kreeg nooit het hele verhaal te horen. Archiefbeelden en persoonlijke bronnen geven het verleden subtiel maar krachtig vorm.

 

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk.

Zoals regisseur Aliona van der Horst in haar vorige documentaire Liefde is aardappelen (2017) het Russische verleden in dook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, gebruikt ze in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning. Sana’s vader behoorde tot de 5 miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst als verraders beschouwd door Stalin en naar de goelag gestuurd. Tien jaar lang verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader of werd hij verraden?

Indrukwekkende kleurenbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis.