Un divan à Tunis

Vanaf maandag 1 juni 2020

Scherpe komedie waarin de 35-jarige Selma, na een jarenlang verblijf in Parijs, terugkeert naar haar geboorteland Tunesië om een psychotherapiepraktijk te openen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De Tunesische Selma (de Iraanse actrice Golshifteh Farahani) keert na een jarenlang verblijf in Parijs terug naar haar geboorteland. Ze is vastbesloten een praktijk voor psychotherapie te openen.

Veel mensen in haar omgeving kijken haar meewarig aan: dat is niets voor Tunesië, waar je wel veel praat, maar je je diepere gevoelens niet (met een vreemde) wilt delen. Haar nichtje vindt het onbegrijpelijk dat Selma Parijs heeft verlaten voor Tunis, haar tante is overbezorgd, en haar oom denkt dat de praktijk in een dakkamer boven hun huis binnen de kortste keren failliet zal zijn.

Wonderlijk genoeg gaat de praktijk lopen met cliënten van diverse pluimage. De bizarre gesprekken zorgen voor een vrolijke noot, maar dan komt de bureaucratie om de hoek kijken. Selma heeft een vergunning nodig, maar om die te bemachtigen is veel geduld nodig.

Humor is duidelijk aanwezig in deze debuutfilm van Manele Labidi Labbé, die internationaal werd uitgebracht onder de titel Arab Blues. Het is een luchtige komedie die een inkijkje geeft in het leven in de stad Tunis en haar kleurrijke bewoners.