Undine

vanaf donderdag 10 juni 2021

Undines vriend maakt het uit, en ze ontmoet meteen daarna op magische wijze een nieuwe liefde. Haar naam verwijst naar de waternimf, die alleen door mensenliefde op aarde kan leven. Christian Petzolds moderne sprookje over de liefde won verschillende prijzen op het Filmfestival van Berlijn. 

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

We maken kennis met Undine, een stadshistorica in Berlijn, op het moment dat haar vriend het uitmaakt. ‘Dan moet ik je doden,’ zegt ze doodernstig. Dat zal alles te maken hebben met haar naam: een undine is een waternimf, die een ziel krijgt als ze door een mens geliefd wordt, maar die die mens moet doden als er geen liefde meer is. Vrijwel onmiddellijk daarna volgt er een magische ontmoeting met beroepsduiker Christoph (een scène die je lang zal bijblijven). De twee vallen direct voor elkaar en niets lijkt hun liefde in de weg te staan. Of toch wel, na het onheilspellende begin van de film? 

Undine is zorgvuldig en rustig vormgegeven. Door alle watersymboliek en door de betoverende nieuwe liefde krijgt het geheel iets sprookjesachtigs. Regisseur Petzold zorgt ook voor een goede spanningsboog: als kijker blijf je geboeid door de nieuwe ontwikkelingen in het verhaal en blijf je bezig die te duiden. 

Paula Beer en Franz Rogowski, die ook een liefdespaar speelden in Petzolds Transit, hebben absoluut chemie en maken dit heel invoelbaar. Paula Beer kreeg de Zilveren Beer voor beste actrice in Berlijn. Dit fantasievolle liefdesverhaal won er ook de prijs van de filmjournalisten, de FIPRESCI-prijs.