Une belle course (laatste kans)

Vanaf donderdag 27 april 2023

Sommige taxiritten kunnen levens veranderen. Wanneer Madeleine naar een verzorgingstehuis moet, vraagt ze een taxichauffeur langs de plekken die wat betekend hebben in haar leven te rijden. Hartverwarmende Franse film.

 

★★★★ ‘Het mooie ritje, de belle course, in deze aangename tearjerker had best een rondje extra mogen duren’ – Trouw

★★★ ‘Verzorgd, met goed geplaatste flashbacks en enkele fijne liedjes van Etta James en Dinah Washington’ – NRC Handelsblad

★★★ ‘Een bij vlagen ontroerende taxirit waarin de levens van twee sympathieke Parijzenaren kruisen’ – de Volkskrant

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De 92-jarige Madeleine belt een taxi om haar naar het verzorgingstehuis te brengen, waar ze haar laatste jaren zal doorbrengen. Haar chauffeur Charles is aanvankelijk chagrijnig en heeft helemaal geen zin Madeleine rond te rijden. Madeleine wil namelijk niet meteen naar het verzorgingstehuis. Ze wil eerst dat Charles haar langs allerlei plekken rijdt die een bijzondere betekenis hebben gehad in haar leven. Om deze nog een laatste keer te zien. Charles zit in een huwelijkscrisis, heeft grote schulden en dreigt binnenkort zijn rijbewijs kwijt te raken vanwege de vele verkeersovertredingen. Morrend laat hij de hoogbejaarde Franse dame instappen.

In de straten van Parijs wordt langzaamaan een buitengewoon leven onthuld. Hij raakt gefascineerd door Madeleines verhalen, die hem meer raken dan hij ooit had kunnen denken. Beetje bij beetje maakt Madeleine hem deelgenoot van haar schokkende verleden..

Regisseur Christian Carion brak in 2005 door met Joyeux Noël, een historisch drama dat zich afspeelde in de loopgraven de Eerste Wereldoorlog. Hij werd hiervoor genomineerd voor de Oscar Beste Niet-Engelstalige Film. De aangrijpende rol van Madeleine wordt gespeeld door de inmiddels 94-jarige Line Renaud, van origine zangeres. Opvallend is de keuze voor tegenspeler Dany Boon, bekend van vele komische rollen, in een wat serieuzere rol. ‘Vertederend en ontroerend’ – Le Parisien.