Unlimited Space: Orphans of Apollo

donderdag 12 juli 2018

Documentaire terugblik van Michael Potter op de pogingen van een groep Amerikaanse zakenlieden om het Russische ruimtestation Mir, dat in 2009 wegens geldgebrek zou worden afgedankt, commercieel uit te baten. Met inleiding door de regisseur zelf!Koop nu een kaartje

Inleiding door Michael Potter

In 1999 was de toekomst van het Russische ruimtestation Mir uiterst somber vanwege gebrek aan middelen om het station de noodzakelijke moderniseringen te laten ondergaan. Er werd serieus overwogen om het station uit z’n baan te halen en in de dampkring te laten verbranden, tot een aantal Amerikaanse zakenlieden verenigd in het bedrijf MirCorp met

een investeringsplan kwam waarbij het station niet alleen voor ruimte-onderzoek, maar ook als platform voor media en entertainment zou worden gebruikt. De documentaire Orphans of Apollo laat zien hoe deze allereerste stappen in de richting van commerciële ruimtevaart werden gezet, hoe de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA door dit initiatief werd verrast, het al snel als een bedreiging ging zien en vervolgens op allerlei manieren ging tegenwerken. In 2000 kwam er nog wel een succesvolle Soyuz-ruimtereis naar de Mir en kwam de Amerikaanse televisiezender NBC zelfs met aankondigingen van een realityshow ‘Bestemming Mir’, maar door allerlei financiële problemen èn de zware druk die werd uitgeoefend door de NASA besloot het Russische ruimteagentschap nog geen jaar later om de Mir toch maar uit bedrijf te nemen.

Documentairemakers Michael Potter en Becky Neiman spraken met vele direct betrokkenen en legden met Orphans of Apollo een vrijwel onbekend stukje ruimtevaartgeschiedenis vast.

Spreker: Michael Potter is behalve documentairemaker ook ruimtevaartondernemer en Senior Fellow bij het International Institute of Space Commerce (IISC), een denktank van de ISU speciaal gericht op commerciële aspecten van de ruimtevaart.