Vortex (laatste week)

Vanaf donderdag 17 november 2022

Regisseur Gaspar Noé (Irréversible, Climax) verrast met dit intieme drama, een kalme bespiegeling over een ouder echtpaar: een schrijver en zijn dementerende echtgenote. Hun dagelijkse omgang is te zien in split screen.

★★★★★ ‘een meesterwerk’ ‘De details in de buitengewoon aangrijpende film Vortex sorteren een verpletterend effect’ ‘Filmregisseur Gaspar Noé heeft met Vortex zijn hardste en tegelijkertijd zijn warmste en menselijkste film gemaakt’ de Volkskrant

★★★★ ‘wonderbaarlijk mooi geacteerde film’ TROUW

★★★★ ‘Het indrukwekkende ‘Vortex’ gaat over een ouder echtpaar dat te maken krijgt met de gevolgen van dementie.’ ‘hoogstpersoonlijk en indrukwekkend..’ NRC

‘Juist in de hardvochtige chaos van Noé’s wereld zijn die zeldzame momenten van toenadering des te indrukwekkender.’ De Filmkrant

 

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De Vader schrijft aan een boek over de relatie tussen dromen en films; de Moeder, een gepensioneerde psychiater, is dementerend en verkeert in haar eigen wereld. En de Zoon komt op bezoek met het kleinkind, dat nog nauwelijks de taal machtig is.

Zo eenvoudig oogt de synopsis van Gaspar Noé’s nieuwste productie. Hij vestigde zijn reputatie met een reeks choquerende films vol seks, drugs en geweld (IrréversibleClimax), maar toont zich in zijn nieuwe film opeens van een ingetogen en ontroerende kant. Hij toont de relatie tussen twee oudere mensen die nog steeds van elkaar houden, maar elkaar kwijtraken in het schemergebied van de dementie. Alles wat vertrouwd is verdwijnt, alles wat een huwelijk en familie bij elkaar houdt raakt opgelost in een werveling (‘vortex’) van afstervende vermogens.

Noé draagt zijn nieuwe film op aan alle mensen ‘wier hersenen het sneller zullen laten afweten dan hun hart’. In Vortex laat hij het verscheurende, isolerende effect van dementie op een bijzonder inventieve manier zien, in split screen. Het spiegelt de gescheiden werelden van de hoofdpersonen, die af en toe nog contact weten te maken.

De rol van de man wordt vertolkt door de Italiaanse cultregisseur Dario Argento (Suspiria). De vrouwenrol is voor de Franse filmlegende Françoise Lebrun.