Deutsches Kino: Waren einmal Revoluzzer

Donderdag 20 oktober 2022 (eenmalig)

Twee bevriende stellen in Wenen besluiten een oude Russische vriend te helpen die door zijn politieke activisme in eigen land in de problemen is geraakt. Maar wat als een avontuur begint, bedreigt al snel hun idealen en stelt de onderlinge relaties zwaar op de proef. Tragikomisch portret van vriendschap en morele dilemma’s. Koop nu een kaartje

De bevriende stellen Helene en Jacob en Tina en Volker zijn liberale dertigers, die het in hun comfortabele en redelijk zorgeloze leventje in Wenen goed voor elkaar hebben. Maar Helene haalt uit haar baan als rechter niet de voldoening die ze zoekt en ook Volker wordt door zijn therapeuten-praktijk niet meer zo geïnspireerd. Als ze horen dat Helenes ex, de Rus Pavel, door zijn politieke activisme in Moskou in de problemen is gekomen, besluiten ze dan ook om hem te helpen ontsnappen. 

Maar als Pavel in Wenen uit de trein stapt, heeft hij zijn vrouw en kind bij zich en blijkt hij geheel andere ideeën te hebben over de hulp die zijn Oostenrijkse vrienden voor hem hadden bedacht. Op hun beurt voelen Helene en Volker zich door Pavel voor het blok gezet en schuiven ze de verantwoordelijkheid om een uitweg te vinden naar elkaar door. Ook hun partners raken erbij betrokken en ieder reageert op zijn eigen manier op de ontstane situatie. De fundamenten van hun vriendschappen en relaties worden zwaar op de proef gesteld. 

 Johanna Moder (1979, Graz, Oostenrijk) volgde de regieopleiding aan de Filmacademie Wenen, waar bekende Oostenrijkse regisseurs als Wolfgang Glück, Peter Patzak en Michael Haneke lesgaven. In haar tweede speelfilm Waren einmal Revoluzzer schetst ze een tragikomisch portret van vriendschap en morele dilemma’s. Op soms hilarische wijze zet ze haar generatiegenoten neer, die in hun streven naar perfectie voortdurend tegen hun eigen tekortkomingen aan lopen.