klassieker: Werckmeister harmóniák (English subtitles)

Maandag 15 mei 2023 (eenmalig)

Hoe dun het vernislaagje menselijke beschaving kan zijn, demonstreert Tarr in zijn klassieker Werckmeister harmóniák (4K-restauratie), waarin een circus neerstrijkt in een Hongaars provinciestadje.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De bewoners van een Hongaars provinciestadje vergapen zich aan de belangrijkste attracties van het circus, zoals het opgezette skelet van een walvis en een geheimzinnige ‘Prins’ die als een ware demagoog de bevolking in zijn greep probeert te krijgen en het stadje meesleurt in een collectieve vernietigingsroes. Sommige inwoners raken hun greep op de gebeurtenissen kwijt, anderen proberen een slaatje te slaan uit de ontstane wanorde.

Met Werckmeister harmóniák voltooide Béla Tarr de trilogie waartoe ook Damnation (1988) en Sátántangó (1994) behoren; de twee eerdere films kwamen eveneens tot stand in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai. Alle drie de films zijn op te vatten als een commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving. Onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet. Tarr demonstreert hoe dun het vernislaagje menselijke beschaving kan zijn.

Béla Tarr (Pécs, 1955) studeerde aan de Hongaarse film- en televisieacademie in Boedapest en verwierf in de jaren tachtig en negentig status als Hongarije’s belangrijkste avant-gardefilmer. Nieuwe 4K-restauratie.