Wij praten niet (Movies that Matter)

donderdag 31 maart 2022

Intrigerende documentaire van diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting.

Gast: therapeut Els Jansen.

 



Koop nu een kaartje

De gevolgen van seksueel geweld en uitbuiting kunnen desastreus zijn. Door in het hoofd van de jongeren te kruipen maakt regisseur Marjolein Busstra op zorgvuldige en genuanceerde manier de complexiteit van de problematiek en het grijze gebied daaromheen zichtbaar. Met haar camera zijn wij getuige van de intieme therapiegesprekken en laat zij zien wat het met jongeren doet als er naar hen geluisterd wordt. We worden gevangen door de pijnlijke ervaringen van de jongeren en krijgen als kijker het benauwde gevoel van de verstikkende situatie mee. Visuele, metaforische scenes wisselen deze dialogen af en geven lucht aan de heftigheid in de gesprekken. Ondanks hun heftige situatie brengen de jongeren met humor, zelfspot en een nuchtere blik een lichtheid met hen mee. Zo kom je erachter dat het geweld waar ze mee te maken hebben zo alledaags is, dat zelfs het woord verkrachting geen indruk meer maakt. We zien hoe de toewijding van de therapeuten en de dynamiek van hun gesprekken de jongeren stimuleert om hun verleden een plek te geven en te werken aan het repareren van hun zelfbeeld – zonder veroordeling, schaamte of schuld. Stapje voor stapje leren zij hun eigen grenzen aan te geven, hun eigen keuzes te maken en hus boosheid en beschadigde vertrouwen een plek te geven om zo zeggenschap over hun eigen lichaam terug te winnen – en zelfs een beetje van zichzelf te houden.

De film neemt ons mee in de innerlijke strijd van vier personages die proberen te breken met hun voormalige wereld, waar ze – de één meer dan de ander – maar moeilijk van los kunnen komen. Een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Wij praten niet wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

HULPLIJN: Praat over seksueel geweld. Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met Centrum Seksueel Geweld bellen of chatten. Bel 0800-0188

Met gast: Els Jansen. Zij is een van de therapeuten uit de film, en kan boeiend vertellen over de film en de verschillende thema’s.