Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema - Deel 1

maandag 11 oktober 2021

Lyrisch eerbetoon aan het onderscheidende werk van 183 onderbelichte vrouwelijke filmregisseurs. In deze vijftien uur durende, bekroonde documentaire voert Mark Cousins de kijker gepassioneerd door de vele kronkelweggetjes van de filmhistorie.  Vandaag deel 1, zie hieronder voor filmdetails.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Vandaag deel 1 met:

Openings: De regisseur richt zich op de technieken die regisseurs inzetten om de kijker de vertelling binnen te halen. Een wervelende, mysterieuze of voorspellende openingssequentie kan groot effect hebben.

Tone: Ook de toonwaarde (sfeer) is van betekenis; Cousins laat een paar voorbeelden zien van films die in toon verschillen: van zoet, gewelddadig of poëtisch tot boos, moralistisch of verheugd.

Believability: Hoe creëer je fictie die ‘als het leven zelf’ aanvoelt? Fragmenten uit zulke verschillende films als Lois Webers The Blot (1921) en Toni Erdmann (2016) van Maren Ade tonen hoe vrouwelijke regisseurs echte emoties weten te suggereren.

Introducing Character: De manier waarop personages worden geïntroduceerd is van cruciale betekenis. Cousins demonstreert verschillende manieren van aanpak. In Shirley Clarkes The Connection (1961) worden de personages geïntroduceerd door de filmcrew van een documentaire; Yuliya Sointseva filmt haar hoofdpersoon in het sovjetdrama The Story of the Flaming Years (1961) als een heroïsch beeld bovenop een gebouw.

Meet Cute: Fragmenten uit de films van Germaine Dulac, Céline Sciamma en Kathryn Bigelow laten zien hoe de eerste ontmoeting (‘meet cute’) van een potentieel liefdesstel op steeds andere manieren geloofwaardig kan worden verbeeld.