Writing with Fire

donderdag 4 augustus 2022 en maandag 8 augustus 2022

Optimistische documentaire over een nieuwsplatform in India dat volledig wordt gerund door vrouwen uit de laagste kaste, iets wat onmogelijk lijkt in dit land met diepgewortelde gendervooroordelen. De aanvankelijk lokale krant staat op het punt om digitaal te gaan. 

 

Onderdeel van de reeks INHAALFILMZOMER

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst


Koop nu een kaartje

In Uttar Pradesh wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse – een unicum in het conservatieve India. De krant begon in 2002 als wekelijkse print, maar wil digitaliseren en uitgroeien tot onlinenieuwsplatform. Iets wat niet makkelijk blijkt, want veel van de vrouwen hebben nog nooit een smartphone aangeraakt. Maar met elkaars hulp leren de dalitvrouwen hun eigen content te produceren en gewapend met hun gloednieuwe smartphones onderzoeken ze verhalen over niet-vervolgde verkrachtingen en moorden, illegale mijnbouwactiviteiten, de opkomst van het hindoe nationalisme en nog veel meer. De vrouwen worden ook thuis getoond, met hun echtgenoten of vaders die verbijsterd of vijandig tegenover hun carrière staan. Toch blijven ze, geconfronteerd met diepgewortelde gendervooroordelen, overweldigende obstakels en bedreigingen, vechten voor waarheid en gerechtigheid, met verrassend succes. 

Writing with Fire is een stille, indrukwekkende documentaire die de politieke en sociale situatie van een groot deel van de Indiase bevolking blootlegt. Het is een indringende herinnering aan het belang van journalistiek, vooral voor degenen wie de samenleving het zwijgen heeft opgelegd. Het is het verhaal van drie vrouwen die hun lot in eigen handen nemen, elkaar ondersteunen en tegelijkertijd de wereld veranderen.

Writing with Fire werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Documentary Feature.