Yuni (laatste kans)

Vanaf donderdag 7 september 2023

Indonesisch coming-of-age-drama over de slimme Yuni. Zij wil na haar middelbare school verder studeren en niet trouwen, wat tegen de verwachting van haar traditionele gemeenschap in gaat 

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Yuni weet twee dingen zeker: ze wil doorstuderen aan de universiteit en ze houdt van de kleur paars. Om naar de universiteit te kunnen, moet ze goede cijfers voor Indonesische literatuur halen én vrijgezel blijven. Yuni krijgt een eerste huwelijksverzoek van een jongen die ze amper kent en slaat deze af. Het wordt het gesprek van de dag in haar traditionele gemeenschap. Een tweede aanzoek volgt en Yuni gelooft nog steeds in haar dromen en wijst ook deze af. Echter, een oude mythe zegt dat een vrouw die drie keer een huwelijksaanzoek afwijst, nooit meer zal trouwen. De druk op Yuni stijgt, en daar komt de derde: Pak Damar wil met haar trouwen. Kiest Yuni voor de poëzie, die zoveel voor haar betekent, of kiest zij voor het traditionele huwelijk?  

 Terwijl de aanzoeken binnenkomen, heeft Yuni met haar vriendinnen gesprekken over seks en huwelijk.  Kunnen vrouwen echt masturberen? Is dat meisje zwanger door verkrachting? Ben je nog maagd? Het is het filmdebuut van actrice Arawinda Kirana die een flitsende Yuni neerzet die doelgericht is, maar ook verward over de liefde.   

Yuni won tal van prijzen en nominaties, waaronder de Young Cineastes Award van Palm Springs Film Festival, Best Actress van Asian World Film Festival en de Jury Price Best Film op het Film Festival Bandung.