Zátopek (English subtitles)

Zondag 16 april 2023 (eenmalig)

Opvallend genuanceerde biografische film van David Ondříček over de legendarische Tsjechische lange afstandsloper Emil Zátopek (1922-2000), meervoudig wereldrecordhouder, Olympisch medaillewinnaar en een groot mens. Eenmalige voorstelling met Engelse ondertitels.Koop nu een kaartje

In samenwerking met het Tsjechisch Centrum Rotterdam brengen we in een eenmalige bijzondere voorstelling de biografische film van David Ondříček over de legendarische Tsjechische lange afstandsloper Emil Zátopek (1922-2000), ‘de Tsjechische locomotief’, meervoudig wereldrecordhouder en winnaar van drie gouden medailles op de Olympische spelen van Helsinki in 1952 voor de 5 km, de 10 km en de marathon (een prestatie die nog niemand hem heeft nagedaan). Zátopek sprak zes talen en werd een levende legende in binnen- en buitenland vanwege zijn bescheidenheid en sportiviteit en zijn adviezen aan collega hardlopers. Na zijn sportieve carrière viel Zátopek vanwege zijn kritiek op de Russische inval tijdens de Praagse Lente in ongenade bij de communistische machthebbers en werd hij – vaak ver verwijderd van zijn familie – belast met onbenullige werkzaamheden, die hij tot zijn pensionering trouw bleef uitvoeren. In 1990 werd hij gerehabiliteerd door Vacláv Havel.

Gerenommeerd Tsjechische filmmaker David Ondříček, zoon van de beroemde cameraman Miroslav, koos ervoor Zátopeks leven te laten zien door de ogen van de Australische hardloper Ron Clarke, die hem enorm bewonderde en hem in 1966 voor advies in Praag kwam opzoeken (een historisch feit). Hoewel hij in zijn film vooral ingaat op Zátopeks sportieve prestaties besteedt hij ook – zeker voor een biografisch filmportret – opvallend genuanceerd aandacht aan diens persoonlijke leven en innerlijke drijfveren.

Zátopek was de openingsfilm van het Filmfestival van Karlovy Vary in 2021, won er de publieksprijs en werd de Tsjechische inzending voor de Oscars van 2022.