Blade Runner

Maandag 18 november 2019

In een futuristisch Los Angeles is agent Deckard (Harrison Ford), een Blade Runner, op jacht naar vijf mensachtige robots. Deze robots worden replicants genoemd. Sciencefictionthriller met een belangrijk thema: wat betekent het om mens te zijn? 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Los Angeles, November 2019 ‘ zo begint Blade Runner. Daarna volgt het openingsshot van de stad in een toekomst die in 1982 nog ver weg leek. Een dystopische toekomst, waarin de meeste vermogende mensen de aarde hebben verlaten voor een kolonie ‘off world’. Replicants – robots die bijna niet van echte mensen te onderscheiden zijn – worden ingezet als slaven, maar ze mogen niet op aarde komen. Om ze op te sporen worden speciale politieagenten, Blade Runners, ingezet. Harrison Ford speelt Deckard, een Blade Runner die vier ontsnapte replicants moet uitschakelen (waaronder Rutger Hauer in een iconische rol). De toekomst van 1982 is nu, of toch niet helemaal? 

Het verhaal van de film is gebaseerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick. De verhalen van deze schrijver blijken goed verfilmbaar, getuige ook de films Total Recall en Minority Report. Een belangrijk thema van Dick is identiteit. Wat maakt ons wie we zijn? In Blade Runner worden androids gemaakt met een ingeplant geheugen. Met andere woorden, ze weten zelf niet dat ze robots zijn. Is het dan niet onethisch om ze zomaar uit te schakelen? Of moeten we dan spreken van vermoorden?