Filmhuis Lumen: 5 mei & Bevrijdingsfestival 2024

Zondag 5 mei 2024 is het zo ver: de tweede editie van het Bevrijdingsfestival Delft zal plaatshebben op het Doelenplein. Opnieuw een mooie dag om de vrijheid te vieren met alle inwoners van Delft!

Om de vrijheid te vieren heeft Lumen speciaal voor 5 mei en het festival een programma samengesteld met vijf films waarin vrijheid een belangrijk thema speelt.

Te zien zijn:

Freedom is not Free* – zondag 5 mei 10.45 uur

Deze documentaire concentreert zich op 2 verhalen: een oude dame wiens vader is vermoord door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, en een jonge man van 25 jaar oud die zijn vader heeft verloren tijdens de Syrische revolutie. Het zijn de persoonlijke verhalen van de Syrische TU Delft-student Nuriddin Kadouri en de Nederlandse schrijver Herma-José Blaauwgeers. Beiden stellen ieder op hun eigen manier vragen over de betekenis en prijs van vrijheid.

Nederland, 25 min. Regie: Sipan Hota

*Vanwege de korte lengte zijn kaartjes voor deze film slechts 2,50 euro, voor alle ander films gelden reguliere prijzen.

Bewariërs – zondag 5 mei 11.00 uur

In de documentaire Bewariërs worden drie verhalen verteld over de tijdens de Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan. Bezittingen die vaak na de oorlog niet meer werden teruggegeven, tegen de achtergrond van een naoorlogs klimaat van antisemitisme en ingewikkelde bureaucratie die rechtsherstel bemoeilijkte. Bewariërs behandelt het gat in het collectieve Nederlandse geheugen dat zelfs na bijna 80 jaar nog steeds niet is gevuld.

Nederland, 2024, 70 min Regie: Sanne Kortooms, Timon Moll

The Pianist – zondag 5 mei 12.00 uur

Roman Polanski’s meesterwerk, winnaar van drie Oscars. The Pianist vertelt het waargebeurde levensverhaal van de briljante jonge pianist en componist Wladyslaw Szpilman wiens veelbelovende carrière bruut werd onderbroken door de start van de tweede wereldoorlog.

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, 2002, 150 min. Regie: Roman Polanski

Verdwenen Stad – zondag 5 mei 14.30 uur

Nooit eerder werd de onthutsende rol van de Amsterdamse tram verteld die collaboreerde met de nazi-bezetter en tienduizenden Joden wegvoerde, waaronder Anne Frank en haar familie. Willy Lindwer en Guus Luijters reisden door de stad met de originele tram die de Joden deporteerde op zoek naar het onbekende verhaal.

Nederland, 2024, 95 min. Regie: Willy Lindwer

The Zone of Interest – zondag 5 mei 18.20 uur

The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen. Regisseur Jonathan Glazer (Under the Skin) toont de banaliteit van het kwaad. ‘Een genadeloos meesterwerk’ (vijf sterren – BBC). Bekroond met twee Oscars.

VS, Verenigd Koninkrijk, Polen, 2023, 106 min. Regie: Jonathan Glazer