Nieuwbouwplan Lumen

Filmhuis Lumen wil verhuizen naar De Hooghe Delft. Het bestuur van Filmhuis Lumen heeft – onder voorbehoud van definitieve overeenstemming over de banklening – het besluit genomen om te verhuizen in 2025. Met de groei van de huidige 2 naar 4 filmzalen kan het filmhuis het sterk gestegen aanbod van kwaliteitsfilms in Delft voldoende plek geven. Nieuwe doelgroepen, zoals jongeren en expats kunnen kennismaken met Lumen en voor bestaande bezoekers wordt het aanbod groter. Er is meer ruimte voor randprogrammering en filmeducatie. Lumen heeft in het nieuwe gebouw ook meer gelegenheid voor verdere samenwerking met Delftse en regionale partners in de cultuursector en het onderwijs. 

Branka Dessens, bestuursvoorzitter Filmhuis Lumen: “Filmhuis Lumen is van grote culturele waarde voor Delft en omgeving. Wij willen deze waarde borgen voor de toekomst; een verhuizing naar een nieuw pand met meer mogelijkheden maakt dat mogelijk. Lumen is een uniek filmhuis, voor het grootste deel gerund door vrijwilligers, zonder jaarlijkse subsidie van de gemeente. Bezoekers en vrijwilligers waarderen de gezelligheid en de sfeer van Filmhuis Lumen. We streven er daarom naar – naast het vernieuwen – om deze sfeer en het vertrouwde te behouden.”

Groter filmaanbod en meer dan alleen film
De afgelopen 10 jaar is het filmaanbod bijna verdubbeld. Door de verhuizing kan Lumen het gestegen aanbod van kwaliteitsfilms blijvend een plek bieden. Niet alleen is er plek voor meer films, ook kunnen films langer en vaker draaien. Tevens is er meer ruimte voor het bieden van context, zoals inleidingen en nagesprekken met bijvoorbeeld een regisseur. Daarnaast biedt de nieuwe locatie ook mogelijkheden voor openluchtcinema in het park.

Nieuwe locatie
Filmhuis Lumen verhuist naar de onderste twee verdiepingen van De Hooghe Delft. Dit nieuw te bouwen gebouw, met naast Lumen ook kantoren en appartementen, komt op de hoek van de Ireneboulevard en het Van Leeuwenhoekpark. Filmhuis Lumen krijgt een terras in het park. Het gebouw is een ontwikkeling van DUPON Vastgoed BV. Het NS-station en tram en bus zijn vlakbij. Lumen groeit naar 4 filmzalen met in totaal 343 stoelen. De nieuwe accommodatie voldoet aan strenge duurzaamheidseisen en bevat faciliteiten voor mensen die minder mobiel zijn, zoals een lift en rolstoelplekken in iedere zaal.

Financiële dekking
De kosten van het nieuwe pand, inrichting en verhuizing worden gedekt door eigen middelen, een bancaire financiering en een eenmalige bijdrage van de gemeente Delft uit Fonds Delft 2040. Onder voorbehoud van garantstelling door de gemeente Delft en overeenstemming met de bank wordt een lening aangegaan voor de periode van 20 jaar. Voor de inrichting en technische apparatuur van het gebouw zijn nog bijdragen nodig, die Lumen wil dekken via sponsoring en crowdfunding. Een belangrijke voorwaarde om positief te besluiten over een verhuizing is de garantie dat Lumen toegankelijk blijft voor een breed publiek, dus ook voor mensen met een smalle beurs. De entreekaartjes en horeca blijven betaalbaar en in lijn met andere filmhuizen in de regio.

Planning
Momenteel is het filmhuis het overleg met verschillende partijen aan het afronden. Lumen verwacht eind dit jaar definitieve overeenstemming te hebben met de bank over de benodigde lening, zodat daadwerkelijk de stap naar de nieuwbouw gemaakt kan worden. De opening van Lumen in De Hooghe Delft staat gepland voor het voorjaar van 2025, de bouw van het nieuwe pand start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023.

Meer informatie

Als er meer nieuws is over onze verhuizing dan publiceren we dit op deze pagina. Heeft u vragen over dit bericht? Contact ons dan via  contact@filmhuis-lumen.nl

Kijk voor meer informatie ook bij de FAQ.