Nieuwe filmreeks: Big Cinema, Small Spaces

Lumen viert feest: al 50 jaar vieren we de filmliefde met de mooiste première films, de beste documentaires, klassiekers die je gezien móet hebben en bijzondere programma’s en samenwerkingen. Om 50 jaar Lumen te vieren hebben we een lange lijst met bijzondere films en (moderne) klassiekers samengesteld, die we dolgraag nog een keer laten zien.

We hebben ze samengevat in verschillende thema’s en gaan 21 april van start met de eerste 4-delige reeks Big Cinema, Small Spaces oftewel grote films in kleine ruimtes. In een beperkte ruimte kan niemand aan de ander ontsnappen, ook de toeschouwer niet.

Den Skyldige 

In een meldkamer van de alarmcentrale beantwoordt Asger Holm een noodoproep van een ontvoerde vrouw. Wanneer de verbinding plotseling wordt verbroken begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder. Met zijn telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw te redden.

Denemarken, 2018, 85 min. Gustav Möller

Te zien op zondag 21 april 19.40 uur 

Locke 

Ivan Locke heeft hard gewerkt om een goed leven voor zichzelf op te bouwen. Hij houdt van zijn werk en adoreert zijn gezin. Op de vooravond van de grootste uitdaging uit zijn carrière, gaat zijn telefoon en wordt er een reeks gebeurtenissen in werking gezet. Terwijl Locke zijn auto instapt en de tijd weg begint te tikken, wordt duidelijk dat die ene verkeerde beslissing zijn leven voorgoed heeft veranderd.

VK, 2014, 85 min. Regie Steven Knight

Te zien op zondag 28 april 19.40 uur 

Room 

Room is het aangrijpende verhaal over de onvoorwaardelijke liefde tussen een moeder en haar zoontje, die onder de meest hartverscheurende omstandigheden proberen te overleven. Maar hun leven is allesbehalve normaal: ze zitten opgesloten in een kamer zonder ramen van 3 bij 3 meter. Naar het boek van Emma Donoghue.

Ierland, Canada, UK, VS, 2018, 118min. Regie: Lenny Abrahamson

Te zien op zondag 5 mei 19.00 uur 

The Lighthouse 

Willem Dafoe en Robert Pattinson schitteren in een duister en beklemmend verhaal als twee stugge vuurtorenwachters. Hun verblijf op een mysterieus afgelegen eiland eindigt langzaam in een hallucinerende nachtmerrie.

VS, 2019, 109 min. Regie: Robert Eggers

Te zien op zondag 5 mei 19.15 uur