Over Filmhuis Lumen

Hier lees je meer over het ontstaan van Filmhuis Lumen. En hoe je kunt helpen om onze missie, de passie voor cinema te ontwikkelen, te steunen. Bijvoorbeeld door donateur te worden en een goed doel te steunen. Of als vrijwilliger. Het Filmhuis van Delft bestaat al sinds 1974 en is opgericht 'om het filmklimaat in Delft en omgeving te verbeteren.' Die doelstelling is nog steeds de basis voor de stichting, die zonder winstoogmerk waardevolle films wil vertonen die niet of nauwelijks aan bod komen in het reguliere bioscoopcircuit. Sinds 1996 gebeurt dat onder de naam Filmhuis Lumen in een nieuw gebouw met prachtige zalen, die ontworpen zijn om films optimaal tot hun recht te laten komen. Voor 1996 vertoonde het Filmhuis zijn films in een oud pand in de Kromstraat, met één kleine zaal, in politiek soms roerige tijden en met veel engagement.

Cinema

Filmhuis Lumen is dé plaats in Delft voor cinema uit alle mogelijke landen, met eigen verteltradities en beeldculturen.

  • Voor films over sociale of historische achtergronden die elders niet zo belicht worden.
  • Voor werk van creatieve geesten van nu en van vroeger; gedreven mensen met een andere kijk op zaken, die niet per se in het gareel lopen of misschien tegendraads zijn, maar wel inspireren.
  • Voor filmmakers die hun camera anders gebruiken, hun focus verplaatsen of voor een andere enscenering kiezen.

Het Filmhuis wil liever geen oordeel vellen, maar hecht altijd belang aan de waarde van cinema; dat al die diverse uitingen daarvan, van zoveel talenten, tijden en plaatsen de verdiende kans krijgen om gezien te worden door iedereen in Delft.

Vrijwilligers

Lumen krijgt als een van de weinige filmhuizen van deze schaal in Nederland, geen structurele financiële bijdrage van gemeente of rijksoverheid. In plaats daarvan werken er zo’n 120 vrijwilligers voor het Filmhuis. Zij dragen met veel enthousiasme en betrokkenheid zorg voor alle praktische zaken en de sfeer die nodig zijn voor een prettig bezoek aan onze filmvoorstellingen. Daarvoor verrichten zij alle werkzaamheden die nodig zijn om ons brede filmaanbod te kunnen vertonen; ongeveer 40 voorstellingen per week, zo’n 300 filmtitels per jaar, deels in bijzondere festivals en thema-programma’s. De afgelopen jaren bezochten gemiddeld veertigduizend mensen Filmhuis Lumen.

Meer: vrijwilligers 

Handje helpen? Graag!

Wij nodigen u van harte uit de doelstellingen van Lumen te steunen. Dat kan in eerste instantie natuurlijk door te komen genieten van ons filmaanbod. Breng ons vooral op de hoogte van eventuele klachten, ideeën of opmerkingen: contact@filmhuis-lumen.nl Daarnaast kunt u ook een van de filmpassen kopen, waarmee u èn het filmhuis steunt, èn met korting naar de film kunt. Die passen zijn er in verschillende versies, voor de af-en-toe filmbezoeker tot de cinefiel die drie keer of nog vaker per maand naar de film gaat. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Bel ons op 015 214 02 26 (tijdens openingstijden), of kom gewoon even langs. We stellen het hoe dan ook op prijs als wanneer u uw enthousiasme over het Filmhuis met anderen deelt. Volg ons ook op Facebook en Twitter. Tot ziens in Filmhuis Lumen!

Donateur worden

Filmhuis Lumen krijgt geen subsidie. Daarom zijn donaties van harte welkom. Met je gift help je de passie voor cinema uit te dragen en steun je een goed doel. Filmhuis Lumen heeft de culturele ANBI status. Daardoor zijn giften boven de € 250 fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Wil je donateur worden? Vul dan het formulier in en we nemen graag contact met je op.