POOLSE FILMLENTE in Lumen

In samenwerking met Stichting Pools Podium vertoont Filmhuis Lumen tijdens de elfde editie van Poolse Filmlente op zaterdag 18 en zondag 19 mei een drietal nieuwe Poolse films. Deze films, die zeer succesvol waren in eigen land of op internationale festivals goed werden ontvangen, worden speciaal voor dit programma naar Nederland gehaald en zijn Engels ondertiteld. Voor meer informatie over dit programma in het Pools, kijk hier.

Hieronder vind je het programma:

Zaterdag 18 mei 2024 om 18.45 uur: Kos (+ English subtitles) 

Losjes op historische gegevens gebaseerd portret van de militaire leider en nationale held Tadeusz ‘Kos’ Kościuszko, die in 1794 vanuit Amerika terugkeerde naar Polen om samen met Poolse edelen en boeren een opstand tegen de Russen te beginnen. Spectaculair opgezet als een soort western, vol brutale actie, spanning en een fikse dosis zwarte humor.

Koop hier je kaartje.

Zondag 19 Mei 2024 om 14.30 uur: Feast of Fire (Święto ognia) (+ English subtitles) 

Nieuwste film van de in Polen zeer geliefde filmmaakster over twee zussen, de ene ondanks haar gedwongen verblijf in een rolstoel thuis bij haar vader altijd vrolijk en optimistisch, de ander een ambitieuze balletdanseres gekweld door pijnlijke herinneringen. De komst van een pittige nieuwe overbuurvrouw zet een aantal hoognodige veranderingen in hun leven in gang.

Polen, 2023, 94 min. Regie: Kinga Dębska. Met: Paulina Pytlak, Joanna Drabik

Zondag 19 mei om 16.30 uur: Bread and Salt (Chleb i Sól) (+ English subtitles)

Veelbelovende debuutfilm over een talentvolle jonge pianist en student op de muziekacademie in Warschau, die voor de zomervakantie terugkeert naar zijn geboortedorp en daar betrokken raakt bij een conflict tussen lokale hangjongeren en een groepje immigranten. Ondertussen probeert hij zijn jongere broer te overtuigen aan zijn voorbestemde leven daar te ontsnappen.

Koop hier je kaartje.