Hop on! Cinema on rails: de beste treinfilms!

Lumen bestaat 50 jaar en viert al een halve eeuw de filmliefde! Speciaal voor ons jubileum hebben we een prachtige lijst klassiekers samengesteld. Films die je wat ons betreft gezien moet hebben. Thematisch samengevat.

Tot en met woensdag 19 juni kun je nog genieten van Shoplifters, Tampopo en In the Mood for Love in A Taste of Asia.

Zondag 23 juni gaan we van start met Cinema on Rails, een serie van 5 treinfilms. Cinema op het spoor. Ga mee op reis!

Te zien op zondag 23 en woensdag 26 juni 2024:

Snowpiercer – Bong Joon-ho (2013)

Van de regisseur van Parasite. In 2031 is onze planeet door een mislukt klimaatexperiment in een nieuwe ijstijd terecht gekomen. De laatste overlevenden bevinden zich op een kolossale trein: de Snowpiercer. Om de orde op de trein te handhaven, regeert de elite met ijzeren hand over de lagere klasse.

Te zien op zondag 30 juni en woensdag 3 juli 2024:

Brief Encounter – David Lean (1945)

De arts Alec is gelukkig getrouwd en vader. De huisvrouw Laura heeft twee kinderen en is gelukkig getrouwd. Beiden ontmoeten elkaar op een station en maken een praatje. Omdat ze merken dat ze veel met elkaar gemeen hebben, zien ze elkaar iedere donderdag op het station voor een korte ontmoeting. Die ontmoetingen groeien echter uit tot een gepassioneerde verliefdheid terwijl ze allebei gelukkig getrouwd zijn.

Te zien op zondag 7 en woensdag 10 juli 2024:

Hytti no 6 – Juho Kuosmanen (2021)

Een jonge Finse vrouw neemt een trein in Moskou naar een archeologische vindplaats in de Noordelijke IJszee. Ze is gedwongen haar compartiment te delen met een vreemde. Dit gedwongen samenleven en enkele onwaarschijnlijke ontmoetingen zullen deze twee mensen, die niets met elkaar gemeen hebben, geleidelijk dichter bij elkaar brengen. De film won vorig jaar de Grand Prix op het Film Festival van Cannes.

Te zien op zondag 14 en woensdag 17 juli 2024:

Strangers on a Train – Alfred Hitchcock (1951)

In een trein wordt de beroemde tennisser Guy Haines benaderd door de gladde Bruno Anthony. Anthony weet dat Haines een erg slecht huwelijk heeft. En Anthony haat zijn vader. Dus is de oplossing nabij: als Haines Anthony’s vader vermoordt, dan zal Anthony Haines’ vrouw vermoorden. De perfecte misdaad, daar komt de politie nooit achter. Naar het boek van Patricia Highsmith.

Te zien op zondag 21 en woensdag 24 juli 2024:

The Darjeeling Limited – Wes Anderson (2007)

Een pakkende komedie over drie broers die hun familiebanden proberen te versterken, met in de hoofdrollen Owen Wilson, Adrien Brody en Jason Schwartzman. De oudste, gespeeld door Wilson, hoopt een betere band op te bouwen met zijn jongere broertjes, door ze mee te nemen op een treinreis door het prachtige en sensuele Indiase landschap.