Amélie – 20th anniversary

vanaf donderdag 27 januari 2022

Twintig jaar na de originele release kunnen we opnieuw, of alsnog, kennismaken met Amélie, een jonge, naïeve serveerster op zoek naar de ware liefde. Vrolijkmakende romantische filmhuisklassieker die zich afspeelt in een fraai vormgegeven, nostalgische versie van Parijs.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks


Koop nu een kaartje

Ze woont in de wijk Montmartre, waar ze als serveerster in een bar werkt. Haar leven is nogal saai, want ze is veel alleen en ook nog eens heel verlegen. Als ze bij toeval ontdekt dat ze het leven van de mensen om haar heen aangenamer kan maken door ongemerkt hun wensen in vervulling te laten gaan, stort ze zich vol overgave op deze nieuwe bezigheid. Maar de jongen op wie ze al doende verliefd wordt durft ze nog steeds niet te benaderen.

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, of kortweg Amélie, was ook in Nederland een onverwacht grote filmhuishit en werd een van de succesvolste Franse films ooit, zowel in Frankrijk als daarbuiten. Met haar grote donkerbruine ogen, roodgestifte lippen en kokette kapsel werd hoofdrolspeelster Audrey Tautou er in één klap wereldberoemd mee, en het Café des 2 Moulins, waar de film deels werd opgenomen, werd een ware magneet voor (veelal buitenlandse) toeristische filmfans. Regisseur Jeunet was na zijn werk aan duisterder films als Delicatessen en Alien: Resurrection naar eigen zeggen hard toe aan een vrolijk verhaal en creëerde een sprookjesachtige, nostalgische maar ook wat kneuterige versie van Parijs, die wordt bevolkt door sympathieke excentriekelingen. Naast Tautou zien we diverse oude bekenden uit Jeunets eerdere films terug, en in Amélies beoogde vriendje herkennen we Mathieu Kassovitz uit La haine (die hij in 1995 zelf regisseerde en die onlangs ook opnieuw is uitgebracht).

Met zijn vrolijke optimisme lijkt Amélie, zeker voor wie hem nog niet kent, de perfecte film om even aan de huidige onrustige tijden te kunnen ontsnappen.