Veel vrijwilligers

Filmhuis Lumen kan alleen bestaan dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers. De taken zijn verdeeld over verschillende groepen met uiteenlopende werkzaamheden. De verschillende groepen zijn regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers. Help jij mee om de passie voor cinema te verspreiden? Wil jij je netwerk vergroten of mensen leren kennen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Filmhuis Lumen. Vul dan het aanmeldformulier hier in of mail naar contact@filmhuis-lumen.nl. Vertel wie je bent, waarin je goed bent en wat je zou kunnen en willen doen voor Filmhuis Lumen. En natuurlijk hoe we je kunnen bereiken. De vrijwilligers zorgen met veel enthousiasme en betrokkenheid voor alle praktische zaken en de sfeer die nodig zijn voor een tevreden bezoek. Veel werk, want het gaat om ongeveer 40 voorstellingen per week en zo’n 300 filmtitels per jaar, deels in bijzondere festivals en thema-programma’s. Lees hieronder meer over de verschillende groepen.

Bar en kassa

Elke dag verwelkomen vrijwilligers van de ongeveer veertig mensen tellende Bar- en Kassagroep de bezoekers in Filmhuis Lumen. Kassamedewerkers verkopen kaartjes én geven allerlei extra informatie over het filmprogramma. Welke films draaien er? Zit er een pauze in de voorstelling? In welke zaal draait de film? Kan ik al een kaartje kopen voor volgende week? De vrijwilligers achter de bar zorgen voor, tijdens en na de film voor de consumpties. Koffie, thee, bier van de tap, bijzondere bieren en gedestilleerd uit binnen- en buitenland. Of iets fris, een sapje, dat kan ook. De bar beschikt over een breed assortiment. Tijdens de pauzes proberen de barmedewerkers iedereen zo snel mogelijk van dienst te zijn. Ze zorgen voor een aangename sfeer in de foyer met een mooi muziekje op de achtergrond. De barmedewerkers van Lumen staan tot ver buiten Delft bekend om hun toegankelijkheid. Een praatje maken kost niets!

De cabine

De cabine, het heilige der heiligen van Lumen, is het domein van de operateurs. Ze doen hun werk in het schemerduister van de cabine, uit het zicht van het publiek. Alleen wanneer ze hun werk niet goed doen, merkt iedereen in de zaal het onmiddellijk. Daarom hecht Lumen veel waarde aan de opleiding van operateurs. Alle operateurs worden opgeleid door medewerkers van het filmhuis zelf, waarbij ze gedurende een periode van zo’n drie tot vier maanden regelmatig meelopen met een ervaren collega om de kneepjes van het vak te leren. De operateurs scannen (of scheuren) tevens de kaartjes bij de ingang van de zalen en zij zetten – indien nodig – de kadderranden van het projectiescherm handmatig op de juiste plaats. Wat dat laatste betreft is Filmhuis Lumen volstrekt uniek! Lumen beschikt over de allernieuwste, digitale projectieapparatuur. Voor de kenners: met een resolutie tot en met 4k. De operateurs en de apparatuur kunnen verder alle professionele filmformaten aan: 16, 35 en 70mm. De cabine is verboden gebied voor het publiek maar ach, wie eens een kijkje achter de schermen wil nemen kan altijd een operateur aanspreken. Kijken wat er dan gebeurt…

Automatisering

Om alle werkzaamheden en de informatievoorziening goed te laten lopen is een groep vrijwilligers actief met de automatisering van Filmhuis Lumen. Veel van hen zijn ook in hun dagelijkse studie of werk bezig met automatisering en vinden het leuk om in hun vrije tijd met hun ervaring op eigen manier een bijdrage te leveren aan alles wat er achter de schermen van het filmhuis gebeurt.

Funclub

Geen feestje zonder de Funclub. Of het nu gaat om de omlijsting van een bijzondere voorstelling, de aankleding van de foyer bij feestdagen, het verzorgen van de jaarlijkse Kerst Brunch en lunch bij de IDFA of het bereiden van hapjes en drankjes bij feestjes, de Funclubbers maken van elke gelegenheid iets bijzonders. Houd je van koken, bakken en barst je van de creatieve ideeën om de boel leuk aan te kleden, dan is de Funclub jouw plek!  

Publiciteit

Vrijwilligers van Filmhuis Lumen stellen deze website samen. Net als de maandkrant, de digitale weekbrief, persberichten, flyers, ladders, posters en speciale programmakranten. Het werk is verdeeld over verschillende groepen. Schrijftalent is altijd welkom. Foto’s en filmpjes die de website verrijken kunnen we eveneens gebruiken. Vormgevers die overweg kunnen met InDesign, illustrators, ontwerpers: kom maar op!

Programmagroep

De programmagroep bestaat uit circa acht vrijwilligers, onder wie een vaste (part-time) programmeur. Samen bepalen we welke films Lumen vertoont. De programmeur  is verantwoordelijk voor premières, onderhoudt contacten met distributeurs en boekt de meeste films. De leden van de programmagroep selecteren films, leggen contacten met (potentiële) gasten, organiseren festivals en overleggen met andere personen en organisaties  die samen met het filmhuis een programma willen organiseren. Ook maken wij de filmbeschrijvingen die in de maandkrant en op de website staan. De werving voor de programmagroep gebeurt vooral intern. De programmagroep organiseert jaarlijks een flink aantal speciale voorstellingen in Lumen; festivals zoals het vermaarde Festiberico, filmreeksen zoals Deutsches Kino en Movies that Matter, filmvoorstellingen met live muziek en de klassiekers. Waar mogelijk zoekt de programmagroep naar mensen die op basis van hun expertise en betrokkenheid een film kunnen inleiden; deskundigen op velerlei gebied, regisseurs, producenten, acteurs en actrices. De programmagroep vindt het altijd leuk samen met anderen bijzondere programma’s te organiseren. Wie daarvoor ideeën heeft moet vooral contact opnemen. Houd er daarbij echter rekening mee dat veel films niet (meer) te huur zijn voor vertoning in een filmtheater omdat de rechten verlopen zijn. Helaas kunnen wij daarom suggesties vaak niet honoreren. Ook is het belangrijk om te weten dat een deel van het programma circa twee maanden vooruit wordt samengesteld. Om voldoende organisatietijd te hebben is het handig tenminste zo’n vier à vijf maanden voor de datum van de activiteit contact met ons op te nemen.

Werkgroep Kinderfilms

Lumen vertoont elke week minimaal twee leuke, toegankelijke kinderfilms, een voor jongere kinderen vanaf 4 jaar en een voor kinderen vanaf 6 of 8 jaar. De films zijn doorgaans op woensdag en zondag te zien. In de zomer (juli en augustus) alleen zondags en in de meeste vakanties ook op andere dagen.

De werkgroep bekijkt het aanbod van de kinderfilms en overlegt met de programmeur. Deze is verantwoordelijk voor de boekingen. Extra voorstellingen met speciale activiteiten worden door de werkgroep georganiseerd.

In de herfstvakantie doen we mee aan CINEKID ON TOUR en er worden speciale films vertoond rond Sinterklaas, Kerst, en Pasen. Vaak met iets extra’s, om het thema te verbreden.

Ook maakt de werkgroep filmbeschrijvingen, die in de maandkrant en op de website staan. Soms bij bijzondere voorstellingen, een flyer.

De werkgroep heeft een eigen Facebook-pagina waarop aankondigingen van films worden gedaan en teruggekeken wordt op bijzondere voorstellingenWe werken nauw samen met de vrijwilligers van bar en cabine, die op de filmmiddagen voor sfeer, een kleurplaat en iets lekkers zorgen.

Ben je enthousiast, creatief om kinderen een onvergetelijke middag te bezorgen? En wil je je bijdrage leveren om meer jonge bezoekers naar Lumen te trekken? Dan verwelkomen we je graag in onze werkgroep.

Studentencommissie

De studentencommissie van Filmhuis Lumen zorgt voor meer bezoek van studenten. Elke week kiest de commissie twee films voor de studentenavond die twee weken later plaatsvindt. En periodiek organiseert de studentencommissie een evenement rond het thema film. Zo’n evenement sluit aan bij de missie van Filmhuis Lumen: het promoten van de passie voor cinema. Lees hier meer over de studentencommissie.