Anselm (laatste kans)

 vanaf donderdag 26 oktober 2023

Deze unieke filmervaring duikt diep in het werk van kunstenaar Anselm Kiefer en onthult zijn levenspad, inspiratie en creatieve proces. Het verkent zijn fascinatie voor mythe en geschiedenis. Verleden en heden worden met elkaar verweven om de grens tussen film en schilderij te vervagen, waardoor het publiek volledig wordt ondergedompeld in de opmerkelijke wereld van een van de grootste hedendaagse kunstenaars, Anselm Kiefer. Wim Wenders – van wie we vanaf 14 december Perfect Days vertonen – maakte dit unieke portret in twee jaar tijd. Te zien in 2D.

★★★★ ‘Fraaie, impressionistische documentaire’ VPRO Cinema
★★★★ ‘een bijna spirituele belevenis’ de Volkskrant
★★★★ ‘brengt je nader tot Anselm Kiefer’ NRC

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Anselm is een portret van de invloedrijke en vernieuwende kunstenaar Anselm Kiefer van de hand van een van de meest belangrijke Duitse filmmakers van deze tijd, Wim Wenders. De film verkent het werk van Kiefer dat de zin van het menselijk bestaan en de cyclische aard van geschiedenis onderzoekt. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie.

De documentaire volgt Kiefer gedurende meer dan twee jaar, van Duitsland naar zijn huidige thuis in Frankrijk, waarbij de belangrijke fases van zijn vijf decennia omspannende carrière worden belicht. De film bevat dramatische heropvoeringen met twee acteurs – Wenders’ jonge neef Anton Wenders en Kiefer’s zoon van middelbare leeftijd Daniel Kiefer – die Kiefer op verschillende leeftijden vertolken, terwijl de oudere Kiefer zichzelf speelt. Het zijn subtiele ensceneringen met de acteurs die figuratieve poses uit Kiefers werk aannemen. Maar de kunst zelf is de ware ster van de film. Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen van Kiefer bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. Een bijzonder portret en een unieke filmervaring.

 

Tip: Museum Voorlinden in Wassenaar organiseert een solotentoonstelling over Anselm Kiefer van 14 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024. Daar kun je zijn intrigerende schilderijen, sculpturen, kunstenaarsboeken en installaties zien. Een groot aantal daarvan is nooit eerder vertoond.