Bank of Dave

vanaf donderdag 24 augustus 2023

Wanneer de economische crisis uitbreekt, komt Dave – selfmade miljonair uit de arbeidersklasse – op het idee om een bank op te richten voor zijn stad Burnley. Dat valt in de praktijk nog niet mee, als de elitaire bankiers uit Londen hem tegenwerken.  

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Bank of Dave vertelt het verhaal van verkoper Dave uit Burnley die een gemeenschapsbank wil oprichten. Dave Fishwick (Rory Kinnear) verkoopt busjes in het ooit florerende, maar nu verwaarloosde en arme stadje Burnley. Dave heeft het financieel goed gedaan, zo goed dat hij  tijdens de economische crisis zijn geld kan uitlenen aan klanten en andere lokale ondernemingen, die niet bij de bank terecht kunnen. Hij komt op het idee om met het geld wat hij hiermee verdient, een lokale bank op te zetten die het geld uit de gemeenschap weer in de gemeenschap terugbrengt. Hij noemt het ‘The Bank of Dave’.  

Makkelijker gezegd dan gedaan: voor het oprichten van een bank is een banklicentie nodig, iets wat de afgelopen honderd jaar niet meer is uitgegeven. De elite, de Londense financiële autoriteiten, zijn niet erg happig om die nu aan een busjesverkoper uit een provinciestadje te verstrekken. In de strijd tegen de topbankiers schakelt Dave de hulp in van de jonge Londense advocaat Hugh (Joel Fry), junior doctor Alexandra (Phoebe Dynevor) en een lokale rocklegende (Def Leppard). Gaat het ze lukken om Dave’s geliefde gemeenschap te helpen? Een heerlijke Britse film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.