Deutsches Kino: Bis ans Ende der Nacht (English subtitles)

Donderdag 25 april 20.30 uur

Robert en Leni – hij homo, zij trans – doen zich in het criminele milieu van Frankfurt voor als stel om het vertrouwen van drugsbaas Victor te winnen. Een echte uitdaging voor Robert, aangezien hij en Leni vroeger een stel waren. Uitgerekend Victor zorgt ervoor dat Robert zijn tegenstrijdige gevoelens onder ogen ziet. Moderne, spannende grotestads-film noir waarin je nooit weet waar je aan toe bent.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar


Koop nu een kaartje

Met zijn leren jas en lange haar is Robert bepaald geen doorsnee agent. Als undercover rechercheur moet hij tijdens een danscursus het vertrouwen zien te winnen van drugscrimineel Victor door zich voor te doen als partner van Leni, een transvrouw die voorwaardelijk uit de gevangenis is vrijgelaten. Voor Robert, die homo is, wordt dat een ware beproeving. Niet alleen waren hij en Leni ooit een stel, maar nu zorgt de steeds verder verschuivende grens tussen gespeelde en echte gevoelens voor twijfel en onrust in zijn hoofd, terwijl zijn ongeduldige chef resultaten wil zien. Voor Leni is het ook belangrijk dat de klus goed afloopt: zo niet, dan moet ze terug naar de gevangenis…

Makkelijke antwoorden en eenvoudige waarheden zijn er niet in de films van Christoph Hochhäusler, de regisseur die naam maakte met het elegante bankiersdrama Unter Dir die Stadt (2010) en de paranoia-thriller Die Lügen der Sieger (2014). Zijn nieuwste film speelt zich opnieuw af in (vooral nachtelijk) Frankfurt, de bankenmetropool met zijn beruchte rosse buurt en criminele onderwereld. Met zijn ambivalente personages en duistere sfeertekening is Bis ans Ende der Nacht ook een hommage aan de melodrama’s van Rainer Werner Fassbinder, en die sfeertekening wordt nog versterkt door de fraaie geluidsband met weemoedige liedjes van o.a. Heidi Brühl, Zarah Leander en Hildegard Knef. Ook visueel valt er weer veel te genieten, en hoofdrolspelers Timocin Ziegler en Thea Ehre, die een goede chemie hebben samen, overtuigen volkomen als personages die in staat zijn om elkaar te verheffen òf helemaal af te breken.