Drawing Lots (laatste kans)

vanaf donderdag 2 november 2023

★★★★ ‘Waar veel mozaïekfilms de lotsverbondenheid tussen hun personages benadrukken, gaat het bij Khalvashi juist om het arbitraire en rommelige van het leven.’ de Volkskrant

Drawing Lots is een karakterschets van een kustplaatsje in Georgië waar een flatgebouw en een binnenplaats als amfitheater dienen voor een mysterieus machtsspel tussen de bewoners, wier levens met elkaar verweven zijn. Op meesterlijke wijze biedt Khalvashi de kijker slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners. Een subtiele Georgische komedie in de geest van Otar Iosseliani, de inmiddels 89-jarige grootmeester van de Georgische cinema.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

Als een echo van de onverwachtse uitbarstingen van kleinzielig buurtgekonkel en van de droogkomische ondertoon die Aki Kaurismäki’s oeuvre kenmerkt, verlenen de zwart-witbeelden van de film een merkwaardige diepgang aan alledaagse gebeurtenissen.

Op meesterlijke wijze biedt Khalvashi de kijker slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners: een melodramatische elektrische gitarist, tieners die aan onbeantwoorde liefde lijden, een klassieke violist in een midlifecrisis en een onlangs teruggekeerde misdadiger. Deze vluchtige inkijkjes leiden tot intriges en spanningen als het dagelijks leven en de voyeuristische neigingen van de bewoners met elkaar in botsing komen. Khalvashi zet, naast acteurs van het Batumi Theatre, amateurs in om de dualiteit van het leven op een nauwgezette en kluchtige wijze te onderzoeken. Duistere verledens en conflicten kunnen overwonnen worden door een eenheid te vormen, waarbij de personages een zekere verlossing vinden in het steunen van elkaar als individuen en als gemeenschap.

De postuum uitgekomen speelfilm van de inmiddels overleden Georgische schrijver, filmmaker en hoogleraar Zaza Khalvashi is afgemaakt met de hulp van zijn dochter Tamta Khalvashi.