Fumer fait tousser (Previously Unreleased) (laatste kans)

vanaf donderdag 3 augustus 2023

Hilarische superheldenparodie van absurdist-filmmaker Dupieux over een dominante marionettenrat en zijn bende gewelddadige, losgeslagen superhelden Tobacco Force. Te zien in het zomerprogramma Previously Unreleased van het Eye Filmmuseum.

★★★★ “Charmant debiele dialogen en virtuoze huis-tuin-en-keuken-spetterhorror” De Volkskrant

★★★ “Een waar genoegen” NRC

★★★ “Lekker onvoorspelbaar” VPRO Cinema

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, wie kan de wereld dan beter redden? Na een slopend gevecht tegen een duivelse schildpad wordt een team van vijf wrekers – bekend als de Tobacco Force – verplicht naar het bos gestuurd om de teamgeest aan te wakkeren. De vijf superhelden zijn genoemd naar de ingrediënten van sigaretten: Benzène, Methanol, Nicotine, Mercure, Ammoniaque. Hun retraite verloopt wonderwel, totdat ze lucht krijgen van een complot van Lézardin, keizer van het kwaad, om de planeet aarde te vernietigen.

Samen belanden ze in een hilarische strijd voor de vrede, vol bizarre verhalen en lowbudget stunts in retro-lycra. Quentin Dupieux (Deerskin, Mandibules) is de koning van de nonsens. Hij stopte zijn komedie vol met verwijzingen naar het verleden (Power Rangers, Creepshow, San Ku Kai, Halloween). Hij maakte naar eigen zeggen “onder het mom van een parodie-farce een film over de crisis die onze planeet doormaakt”. Maar niet getreurd: “Gelukkig voor het moreel van de toeschouwers, is Fumer fait couser (Smoking Causes Coughing) onbeduidend amusement, zonder een moraal op te leggen.” Een film dus die net zo belachelijk is als geestig, een aansporing om het leven niet al te serieus te nemen.

Met een fantastische cast, onder wie Gilles Lellouche (Farewell, Mr. Haffman), Anaïs Demoustier (Anaïs in Love) en Adèle Exarchopoulos (Mandibules).