Moving (laatste kans)

Vanaf donderdag 30 mei 2024

Japanse klassieker over hoe achtstegroeper Renko de scheiding van haar ouders verwerkt en haar eigen plan trekt. De veelgeprezen film uit 1993 wordt bewonderd door regisseurs als Hirokazu Kore-eda en is nu voor het eerst in Nederland te zien (4K-restauratie). Moving is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling die op het filmfestival van Venetië werd uitgeroepen tot Beste Restauratie.

★★★★ ‘Een technisch hoogstandje vol kleine wijsheden’ VPRO Cinema
★★★★ ‘Japans meesterwerk’ de Volkskrant
★★★★★ ‘Ontdekking waar het cinefiele hart sneller van gaat kloppen’ NRC
★★★★★ ‘Subliem portret van de meester van de Japanse coming-of-agefilm’ Trouw

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Wanneer haar ouders uit elkaar gaan en haar vader Kenichi het ouderlijk huis verlaat, blijft de twaalfjarige Renko (Tomoko Tabata) alleen achter met haar moeder Nazuna in Kyoto. Terwijl Nazuna nieuwe regels voor hun leven samen opstelt, maakt Renko haar eigen plannen. Alle veranderingen in het gezin vinden op haar voorwaarden plaats.

Moving is een aangrijpend familiedrama en een onconventionele coming-of-age-vertelling; Renko blijkt een zeer eigenzinnig tienermeisje dat onverstoorbaar haar eigen pad kiest. Somai filmt in lange takes, waarin de acteurs alle ruimte krijgen om te schitteren. De vertelling laveert tussen ernst en humor, met een magisch-realistische ondertoon, tegen de achtergrond van een traditioneel vuurwerkfestival.

Regisseur Shinji Somai (1948 – 2001) trad op de voorgrond in de jaren tachtig, toen het Japanse studiosysteem instortte en onafhankelijke regisseurs de ruimte kregen. Hij regisseerde dertien speelfilms, vooral binnen het genre ‘seishun eiga’ (jeugdfilm). Behalve de lange takes is ook het gebruik van de elementen een belangrijk stijlelement in Somais films; tyfoons en stortbuien verbeelden de emotionele turbulentie van opgroeiende kinderen in een chaotische omgeving. Gevierde filmauteurs als Hirokazu Kore-eda (Monster, Shoplifters) en Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car) beschouwen Shinji Somai als inspirerend voorbeeld; toch zijn Somais films buiten Japan nagenoeg onbekend. Met de uitbreng van de 4K-restauratie van Moving (Ohikkoshi) – op het filmfestival van Venetië uitgeroepen tot Beste Restauratie – is deze gelauwerde klassieker (“Een meesterwerk”, oordeelde Le Monde) voor het eerst te zien in Nederland.