Room || Big Cinema in Small Spaces - Films in een kleine ruimte ||

Zondag 5 mei

Het is onmogelijk om over deze film te schrijven zonder iets van de plot weg te geven… Voor de volledige kijkervaring zou je eigenlijk ‘blanco’ naar deze film moeten gaan. Met alleen de wetenschap dat het een film is over een warme band tussen moeder en zoon onder moeilijke omstandigheden?

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

zo 05 mei
Zaal 219.05

Het is onmogelijk om over deze film te schrijven zonder iets van de plot weg te geven… Voor de volledige kijkervaring zou je eigenlijk ‘blanco’ naar deze film moeten gaan. Misschien hier stoppen met lezen? Met alleen de wetenschap dat het een film is die over een warme moeder-zoon band gaat onder moeilijke omstandigheden?

Voor de vijfjarige Jack bestaat zijn hele wereld uit pakweg twaalf vierkante meter en hij weet niet beter. Hij is in deze kamer geboren en leeft daar innig samen met zijn moeder ‘Ma’, die vol liefde en energie voor hem zorgt met de weinige middelen die haar ter beschikking staan. Ma is als tiener ontvoerd en leeft een Natascha Kampusch-achtig leven in een Josef Fritzl-achtige ruimte. Nu Jack wat ouder is, begint ze over een ontsnappingsplan na te denken. Daarover gaat het spannende tweede deel van de film. Het derde deel van de film richt zich op de naweeën: hoe past de kleine Jack zich aan aan een wereld die grenzeloos lijkt en aan de tientallen mensen die hij opeens om zich heen heeft? Hoe gaat Ma om met de herworven vrijheid en hoe verwerkt ze de traumatische ervaring? Hoe kijkt de buitenwereld tegen zo’n sensationeel verhaal aan?

De film is gebaseerd op het boek van de Iers-Canadese schrijfster Emma Donoghue, die weer geïnspireerd was door recente gebeurtenissen van lange ontvoeringen en misbruik. Lenny Abrahamsen (Frank) wist de essentie van het boek mooi te vangen. Het intense spel van Brie Larson en Jacob Tremblay maakt kijken tot een topervaring. Niet voor niets won Brie Larson zowel de BAFTA, de Golden Globe als de Oscar voor Beste actrice. Hoewel de kleine Jacob best ook een prijs verdiend had