Ghost Dog: The Way of the Samurai

vanaf donderdag 17 augustus 2023

Sfeervolle en eigenzinnige misdaadfilm van de Amerikaanse filmer Jim Jarmusch over een zwarte huurmoordenaar die op het dak van een huis woont. Jarmusch verwijst in zijn film zowel naar klassieke Japanse films als Italiaanse gangsterfilms.

★★★★★ ‘Een traktatie voor liefhebbers’ Trouw

★★★★ ‘Een prachtige rol van Forest Whitaker’ VPRO Cinema

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in het New York van eind jaren negentig. Hoofdpersoon is de mysterieuze lonely hitman Ghost Dog (een veelgeprezen rol van Forest Whitaker), die zich met een bijna magische lichtheid voortbeweegt. De oldschool hiphopsound van RZA gaat wonderwel samen met Jim Jarmusch’ onderkoelde stijl. De stoïcijnse huurmoordenaar Ghost Dog laat zich leiden door de beginselen van de legendarische Japanse samoerai, die hem goed van pas komen als de maffia hem na jaren trouwe dienst dwarsboomt.

Akira Kurosawa’s beroemde samoeraifilm Rashomon vormt een houvast in Ghost Dogs gewelddadige bestaan. Voor het camerawerk van deze burleske east-meets-west-film tekende Robby Müller (1940-2018), die ook director of photography was voor de Jarmusch-films Dead Man (1995), Down by Law (1986) en Mystery Train (1989). Bij de release kreeg de ijzersterke soundtrack van legende RZA (producer en leider van Wu-Tang Clan) niet de aandacht die hij verdiende. In de gerestaureerde digitale versie (4K) zijn de tracks nog een keer te horen zoals ze bedoeld zijn. ‘Hip-hop as mystery, beauty, pleasure – as idealized aural environment’, schreef The Village Voice erover. Onderdeel van de Gouden Palm-competitie (filmfestival van Cannes).