In welke bubbel zit jij? - Een filmcursus: High Fidelity + inleiding

maandag 20 november 2023 (eenmalig)

In deze filmcursus van drie avonden laat filmprogrammamaker Gerlinda Heywegen aan de hand van vele fragmenten zien hoezeer en hoe al die bewegende beelden ons beïnvloeden, manipuleren of vrij laten denken. Met serieuze, luchtige en belangrijke hoofdfilms.  

In de tamelijk geestige film High Fidelity (gebaseerd op het boek van Nick Hornby) zien we iets nostalgisch: de platenzaak. Die ene die een soort van snobistisch is, waar je echt niet moet denken dat je alles zomaar kunt kopen, waar muziekfetisjisten de dienst uit maken en regisseur Stephen Frears (Dangerous Liaisons, Philomena) de draak steekt met nerdy muziekliefhebbers.

 

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het is misschien wel hét woord van de laatste jaren: de bubbel. Iedereen heeft er minstens één. In de bubbel hoor je bij elkaar, maar meerdere bubbels kunnen juist splijtzwammen zijn. Hoe zien we dat terug in films? Hoe verbeelden filmmakers uitsluiting of juist verbinding en wat doet dat met ons, het publiek? Gaan we mee met een vooroordeel of over tot actie?  

Deel 1: High Fidelity

In de tamelijk geestige film High Fidelity (gebaseerd op het boek van Nick Hornby) zien we iets nostalgisch: de platenzaak. Die ene die een soort van snobistisch is, waar je echt niet moet denken dat je alles zomaar kunt kopen, waar muziekfetisjisten de dienst uit maken en regisseur Stephen Frears (Dangerous Liaisons, Philomena) de draak steekt met nerdy muziekliefhebbers. De film uit 2000 is weliswaar luchtig maar hij vertelt zeker over een bubbel, een onschuldige misschien maar toch ook zeker één die uitsluit. Hoe pakt Frears dat in deze romantische comedy aan? Van wie houd je meer: van die ene elpee, of toch van haar?

 

Kaartjes voor de filmcursus

De cursus avond begint om 20.00 uur met een uitgebreide inleiding van Gerlinda Heywegen (zo’n  30 tot 40 minuten) gevolgd door de film.  Kaarten voor de 3-delige filmcursus zijn los te koop en kosten €14,50. Cinevillepashouders betalen een toeslag van €5,-.