In welke bubbel zit jij? - Een filmcursus: Jagten + inleiding

Maandag 27 november 2023 (eenmalig)

In deze filmcursus van drie avonden laat filmprogrammamaker Gerlinda Heywegen aan de hand van vele fragmenten zien hoezeer en hoe al die bewegende beelden ons beïnvloeden, manipuleren of vrij laten denken. Met serieuze, luchtige en belangrijke hoofdfilms.  

Jagten van Thomas Vinterberg (Festen, Druk) zou je bijna een studie kunnen noemen naar hoe groepsdynamiek tot uiterst gevaarlijke situaties kan leiden als hij niet ook zo meeslepend was.

 

Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Het is misschien wel hét woord van de laatste jaren: de bubbel. Iedereen heeft er minstens één. In de bubbel hoor je bij elkaar, maar meerdere bubbels kunnen juist splijtzwammen zijn. Hoe zien we dat terug in films? Hoe verbeelden filmmakers uitsluiting of juist verbinding en wat doet dat met ons, het publiek? Gaan we mee met een vooroordeel of over tot actie?  

 Deel 2: Jagten

Jagten van Thomas Vinterberg (Festen, Druk) zou je bijna een studie kunnen noemen naar hoe groepsdynamiek tot uiterst gevaarlijke situaties kan leiden als hij niet ook zo meeslepend was. Die ene leraar die echt niets verkeerd heeft gedaan maar toch tot dader wordt benoemd. Juist ook in deze tijd van voortdurende aandacht voor grensoverschrijdend gedrag belangrijk. Want meebewegen en niet voor jezelf denken kan zo riskant zijn. Vinterberg kruipt vooral onder de huid van Lucas, subtiel gespeeld door Mads Mikkelsen.

Kaartjes voor de filmcursus

De cursus avond begint om 20.00 uur met een uitgebreide inleiding van Gerlinda Heywegen (zo’n 30 tot 40 minuten) gevolgd door de film.  Kaarten voor de 3-delige filmcursus zijn los te koop en kosten €14,50. Cinevillepashouders betalen een toeslag van €5,-.