Le Mépris

Vanaf donderdag 14 september 2023

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dit meesterwerk, is deze klassieker gerestaureerd in 4K. In dit geliefde toonbeeld van de Franse Nouvelle Vague, volgt  Jean-Luc Godard elk pijnlijk detail in de ontbinding van het huwelijk van de onberispelijke Michel Piccoli en Brigitte Bardot, een filmscenarist en zijn vrouw.

★★★★★ ‘Studie over de onmogelijkheid van filmmaken’ VPRO Cinema

★★★★★ ‘The finest French new wave film’ The Times

★★★★★ Als er een film is waaraan werkelijk alles oogverblindend is, dan is het wel Le Mépris (1963). Trouw

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld


Koop nu een kaartje

Scenarist Paul krijgt de opdracht een bewerking te maken van de Odyssee, voor regisseur Fritz Lang. Terwijl hij worstelt met het script en de bemoeienissen van producent Jeremy Prokosh, loopt zijn huwelijk langzaam op de klippen. Le Mépris is een film over de onmogelijkheid van filmmaken en de onmogelijkheid van de liefde.

Le Mépris is een verfilming van het boek Il disprezzo (1954) van Alberto Moravia. Naar verluidt was de film een brief van Godard aan zijn vrouw, de actrice Anna Karina. Een jaar na de première strandde hun huwelijk.

Godard beschikte over een ruim budget, wat resulteert in oogverblinde shots uit het altijd zonnige, zinderende Frankrijk en Italië in de jaren zestig. Helderder dan ooit komen de kleurrijke beelden in deze 4k-restauratie tot zijn recht. In combinatie met de onvergetelijke soundtrack van de meermaals bekroonde componist Georges Delerue, maken het een adembenemende vertoning.