The Lobster

Zondag 4 februari 19.00 uur

Om Poor Things – de nieuwe film van Yorgos Lanthimos te vieren – eenmalig terug op ons witte doek: The Lobster. The Lobster is een licht absurdistische film met een ernstige ondertoon en een melancholisch randje.Hij toont een originele zoektocht naar de vraag wat de betekenis van ideologieën feitelijk is en of wij uiteindelijk niet beter af zouden zijn zonder.Koop nu een kaartje

Tijdens de intake maakt de directrice David al snel duidelijk wat de bedoeling is: binnen vijfenveertig dagen dient hij een relatie aan te gaan met een van de in het hotel aanwezige vrouwen. Slaagt de alleenstaande David daar niet in, dan zijn zijn dagen als mens geteld en zal hij de rest van zijn leven helaas moeten slijten als het dier van zijn keuze.

Met zijn surrealistische film The Lobster houdt regisseur Yorgos Lanthimos, net als in zijn eerdere films Dogtooth (2010) en Alps (2011), tal van vanzelfsprekende zaken tegen het licht en voorziet die op satirische wijze van scherp inhoudelijk commentaar. Lanthimos zoekt in zijn eerste grote, internationale productie antwoord op de vraag of de manier waarop wij onze samenleving hebben ingericht wel de beste is. Daarbij vraagt hij zich met verbazing af hoe het komt dat er uiteindelijk zo weinig verandert.

De wereld waarin de The Lobster zich afspeelt, is er één vol absurde regels. Zowel de gevestigde orde als de groep in het bos levende buitenstaanders hecht absoluut geloof aan de maatschappijvisie waar al die verschillende regels voor staan. In dat verstikkende, kille en fantasie-arme klimaat probeert David zich te handhaven, eerst als lid van de gevestigde orde en later als een van de outcasts.

The Lobster is een licht absurdistische film met een ernstige ondertoon en een melancholisch randje.Hij toont een originele zoektocht naar de vraag wat de betekenis van ideologieën feitelijk is en of wij uiteindelijk niet beter af zouden zijn zonder.