Toni Erdmann

Te zien op vrijdag 8 maart 21.00 uur

Een vader probeert de banden met zijn dochter te herstellen door een alter ego aan te nemen. Dit leidt tot situaties die tegelijk hilarisch, wrang en gênant zijn. Deze tragikomedie vol pijnlijke humor was de grote verrassing van het festival in Cannes en was een hit in thuisland Duitsland. Met een fantastische rol van Sandra Hüller (Anatomy of a Fall, The Zone of Interest).

‘diep menselijke én hilarische moderne klassieker’ VPRO Cinema

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In de openingsscène van Toni Erdmann komt een koerier een pakje brengen. De man die de deur opendoet zegt dat het voor zijn broer is. Even later verschijnt diezelfde man in een vermomming en houdt een heel gênant en tegelijk hilarisch verhaal. Je ziet het ongemak van de koerier die het liefst wil weglopen. De toon is gezet.

Vader Winifred heeft weinig contact met zijn werkverslaafde dochter Ines, die voor een Duits consultancybedrijf in Roemenië werkt. In een spontane opwelling gaat hij haar daar opzoeken, maar de verrassing valt niet goed: Ines heeft geen tijd voor haar vader. Haar werk is belangrijker. In een poging om via de humor contact met haar te maken – zoals ze vroeger deden – infiltreert hij in haar zakenmilieu met practical jokes, vermomd met pruik en vals gebit. Als kind kon ze lachen om zijn grappen en streken, nu schaamt zij zich en voelt slechts ongemak en gêne.  Toch weet hij langzaam haar maskerade af te brokkelen.

Toni Erdmann was de grote verrassing op het festival van Cannes. Toen aan het einde van het festival tijdens de prijsuitreiking duidelijk werd dat de film geen prijs had gewonnen klonk er boegeroep in de zaal.