Het nieuwe Lumen

Nóg meer film in het Hart van Delft

In de tweede helft van 2025 opent filmhuis Lumen haar nieuwe locatie in het hart van Delft. Om precies te zijn: op de hoek van de Ireneboulevard en het Van Leeuwenhoekpark. Het NS-station en tram en bus zijn dus vlakbij. Lumen verhuist dan naar de onderste twee verdiepingen van De Hooghe Delft. Lumen gaat de onderste twee verdiepingen in gebruik nemen. Filmhuis Lumen krijgt een terras aan het park. De nieuwe accommodatie voldoet aan strenge duurzaamheidseisen en bevat faciliteiten voor mensen die minder mobiel zijn, zoals een lift en rolstoelplekken in iedere zaal. Lumen groeit van de huidige twee filmzalen naar vier, met in totaal 343 stoelen.

De Hooghe Delft wordt een vrijstaande toren van 41 meter hoog, het hoogste gebouw van Nieuw Delft. Het is ontworpen door Ronald Janssen, internationaal toonaangevend architect. Boven het filmhuis komen een kantoorverdieping en 27 koop-appartementen.

Lumen investeert in meer filmcultuur in Delft en de regio

De afgelopen 10 jaar is het filmaanbod bijna verdubbeld. Door de verhuizing kan Lumen het gestegen aanbod van kwaliteitsfilms blijvend een plek bieden. Niet alleen is er plek voor meer films, ook kunnen films langer en vaker draaien. Tevens is er meer ruimte voor het bieden van context, zoals inleidingen en nagesprekken met bijvoorbeeld een regisseur. Daarnaast biedt de nieuwe locatie ook mogelijkheden voor openluchtcinema in het park.

Lumen is een cultureel-maatschappelijke onderneming

Filmhuis Lumen neemt een unieke plaats in binnen de Nederlandse filmhuizen. Wij ondernemen namelijk zonder jaarlijkse exploitatiesubsidie. Om dat te kunnen realiseren werken we met een minimale betaalde ondersteuning (van nu 2,5 fte) en veel vrijwilligers (nu circa 100).

De realisatie van ons nieuwe vastgoed vergt een investering van 6,7 miljoen euro. Daarvan is tot nu toe 6,3 miljoen euro gedekt, ofwel 94%. Het resterende deel werven we nu bij bedrijven (sponsoren) en vanaf het einde van 2024 ook particulieren (in de vorm van crowdfunding).

Meer informatie

Als er meer nieuws is over onze verhuizing dan publiceren we dit op deze pagina. De laatste updates staan in het dropdown-menu. Heb je vragen over dit bericht? Contact ons dan via  contact@filmhuis-lumen.nl

Kijk voor meer informatie ook bij de FAQ.

Dit project is mede tot stand gekomen met steun van: