Deutsches Kino: Olaf Jagger (+ English subtitles)

Donderdag 29 februari 19.30 uur

De van radio en tv bekende Duitse komiek Olaf Schubert doet een sensationele vondst in de nalatenschap van zijn moeder, die in de DDR als radiopresentator werkte: een interview van haar met Mick Jagger uit september 1965, precies negen maanden voordat Olaf geboren werd. Hadden zij misschien een korte affaire, en is hij daarvan het resultaat?Koop nu een kaartje

Schuberts moeder reisde daarvoor speciaal naar West-Duitsland toen de beroemde Britse rockband in het Westfaalse Münster hun eerste concert op Duitse bodem gaf. Wat er na dat interview gebeurde is niet bekend; wel is het een feit dat de kleine Olaf negen maanden later het levenslicht zag. Hadden zij misschien een korte affaire, en is hij daarvan het resultaat? Dat zou wel zijn talent voor podiumoptredens verklaren… Als een ware detective, en op de voet gevolgd door een filmploeg reist Olaf het hele land af om mogelijke getuigen te bevragen en het raadsel van zijn identiteit op te lossen.

Op basis van een dolkomisch en tegelijk ook geloofwaardig uitgangsgegeven neemt regisseur en scenarioschrijfster Heike Fink in deze ‘mockumentary’ (nepdocumentaire) haar publiek mee op een hilarische speurtocht van de ene absurde situatie naar de andere. Handig wisselt ze daarvoor nieuw gedraaide scènes af met authentiek beeldmateriaal over rock-‘n’-roll ten tijde van de Berlijnse Muur, en herschrijft ze stukjes DDR-geschiedenis met een flinke knipoog. Wat echt is, wat gescript en wat geïmproviseerd is niet altijd even duidelijk, en daarin ligt gelijk de grootste aantrekkingskracht van deze film, die ook nog wat existentiële vragen stelt over identiteit en afkomst.