Los Colonos (laatste kans)

vanaf donderdag 18 januari 2024

Los Colonos is een ruige western die een blik werpt op Chili’s koloniale verleden waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de genocide van de inheemse bevolking. Het bloedstollende verhaal met adembenemende beelden van Patagonië ging in première bij Un Certain Regard in Cannes, werd er bekroond met de FIPRESCI-prijs en is vervolgens door Chili geselecteerd als Oscarinzending.

★★★★ ‘Rauwe en mooi gefilmde vertelling’ VPRO Cinema
★★★★ ‘Fascinerend ruwe schets van historisch bloedvergieten’ Trouw
The New York Times ‘Gálvez makes strategic use of the area’s beauty’ The New York Times

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Tierra del Fuego, 1901. In het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika schakelt een tirannieke Chileense landeigenaar drie mannen in – een huurling uit Texas, een officier uit het Britse leger en een Chileense gids van gemengd ras – om samen op expeditie te gaan en de grenzen van zijn land af te bakenen: een doorgang voor zijn kuddes schapen naar de Atlantische Oceaan zou een nieuwe handelsroute openen.

Onderlinge spanningen lopen hoog op wanneer de ware aard van de reis, het verdrijven en vermoorden van de ‘indígenas’, naar boven komt. Het duurt niet lang voordat de expeditie omslaat naar een gewelddadige klopjacht. Los Colonos is een ruige western die een blik werpt op Chili’s koloniale verleden waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de genocide van de inheemse bevolking.

Regisseur Felipe Gálvez schetst in zijn speelfilmdebuut het verschil tussen een geschiedenis en een realiteit die nog maar weinig aan het licht is gekomen en die nog steeds zijn sporen nalaat in het huidige Chili. Het bloedstollende verhaal met adembenemende beelden van Patagonië ging in première bij Un Certain Regard in Cannes, werd er bekroond met de FIPRESCI-prijs en is vervolgens door Chili geselecteerd als Oscarinzending.