Navalny

Zondag 25 februari 11.00 uur

Vrijdag 16 februari bereikte ons het afschuwelijke nieuws dat Alexei Navalny op 47-jarige leeftijd is overleden in gevangenschap in Rusland. Navalny gold als een van de belangrijkste tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin en diens vertrouwelingen. Ter nagedachtenis aan deze dappere Russische oppositieleider, die vocht voor vrijheid en democatie, vertoont Filmhuis Lumen zondag 25 februari nog eenmalig de documentaire Navalny van Daniek Roher uit 2022. Deze verbijsterende, must-see documentaire is huiveringwekkend en meeslepend als de beste spionage-thriller, bloedserieus in zijn strijd tegen het autoritaire regime.

Extra vertoning: ook te zien met Engelse ondertitels op donderdag 29 februari om 21.30 uur

 

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In augustus 2020 maakte een vliegtuig dat van Siberië naar Moskou vloog een noodlanding. Eén van de passagiers, de Russische oppositieleider Alexei Navalny, was doodziek. Hij werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht en uiteindelijk geëvacueerd naar Berlijn, waar artsen bevestigden dat hij was vergiftigd met Novichok, een zenuwgas dat eerder betrokken was bij aanvallen op andere tegenstanders van de Russische regering. President Vladimir Poetin ontkende elke betrokkenheid. Navalny overleeft niet alleen de vergiftiging, maar gaat zodra hij weer een beetje hersteld is in de tegenaanval.

Samen met een zeer vasthoudende Bellingcat-onderzoeker, verschillende nieuwsoutlets en zijn eigen team gaat Navalny op zoek naar bewijs van de betrokkenheid van het Kremlin. Zijn beslissing om na de bloedstollende zoektocht die daarop volgt toch nog terug te keren naar Rusland, is ongelofelijk en indrukwekkend. Regisseur Daniel Roher had het geluk precies op het goede moment met zijn camerateam ter plekke te zijn. Hij is erbij als Navalny herstelt, samen met zijn vrouw en dochter in Duitsland en treft hem op zijn kwetsbaarste en tegelijkertijd meest rustige moment. Het levert intieme momenten op met deze bijzondere en volhardende familie.

De documentaire is een must-see om inzicht te krijgen in het hoofd van de moedige en charismatische oppositieleider, die stierf in een Russisch strafkamp.