Turist

Maandag 5 december 2022 (eenmalig)

IJzersterk relatiedrama met gortdroge humor over een schijnbaar perfect gezin dat in de Franse Alpen in de problemen raakt tijdens een skivakantie. Een aanstormende lawine zet alles op zijn kop, en de relatie op scherp.

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Wat doe jij als je oog in oog staat met een aanstormende lawine? Je vege lijf redden of je bekommeren om je dierbaren? Om deze vraag draait het in Turist van de Zweedse regisseur Ruben Östlund.

Het is een idyllisch plaatje, de Zweedse Tomas en Ebba met hun kinderen in de hotelkamer: ze poetsen gevieren hun tanden en doen een dutje op hetzelfde bed. Ze zijn op skivakantie in de Franse Alpen. Als ze op een middag in de bergen zitten te lunchen, komt er een lawine op het terras afstormen. Eerst nog kijken ze verrukt naar het schouwspel, maar dan komt de sneeuwmassa wel héél dichtbij. Hun totaal tegengestelde reacties zetten de relatie en de hele vakantie op zijn kop. Eerst proberen ze te doen of er niets aan de hand is: de lawine bleek een gecontroleerde uitlokking en er raakte toch niemand gewond? Maar het voorval blijkt een diepe uitwerking te hebben op de ouders en de relatie komt op scherp te staan. Als ze dan ook nog anderen gaan betrekken in hun strijd over het gebeuren, dan loopt het helemaal uit de hand.

Het verhaal is prachtig in beeld gebracht, en de witte natuurpracht contrasteert geweldig met het smeulende ongenoegen. Onheilspellende knallen in het wintersportgebied, de sneeuwschuivers in de schemering en de muziek (zelfs het steeds terugkerende wonderlijke Vivaldi deuntje) benadrukken de continue spanning.

Ruben Östlund maakt films die sociaal gedrag onder een vergrootglas leggen. Met zijn ijzige observaties, uiterst precieze ontleding van de relaties én de gortdroge humor levert hij een ijzersterk drama af.

Vanaf 15 december is de nieuwe film van Ruben Östlund te zien: Triangle of Sadness.