Ook deze zomer weer Previously Unreleased in Lumen!

Donderdag 23 juni start het zomerprogramma Previously Unreleased in Lumen! Met maar liefst 8 films uit deze fantastische reeks, waarvan de kaarten nu alvast te koop zijn!

Iedere zomer presenteert het Eye Filmmuseum films van makers die te zien waren op de prominente festivals maar de Nederlandse theaters niet bereikten. Het gaat om internationaal goed ontvangen films die nadere aandacht verdienen. Ook deze zomer programmeert Lumen deze reeks. Donderdag 27 juni gaan we van start en dit jaar is werk te zien van bekende en debuterende regisseurs, onder wie Radu Jude, Kelly Reichardt en Thiên An Pham.

Vanaf 27 juni gaan we van start en 8 weken lang programmeren we een nieuwe film uit deze reeks. Alle films worden 1 speelweek vertoond en zijn daarin enkele keren te zien.

Van alle films staat inmiddels de eerste voorstelling, telkens op een donderdag, alvast geprogrammeerd en kaartjes zijn reeds te koop!

Showing Up van Kelly Reichardt, US 2022 108’ – vanaf 27 juni

Lizzy, een getalenteerde beeldhouwer en kunstbeheerder, raakt verstrikt in een complexe relatie met Jo, een rivaliserende kunstenaar en haar raadselachtige huisbaas. Op een dag verwondt Lizzy’s kat een duif en onverwacht komt Jo tussenbeide om de gewonde vogel te redden. Met tegenzin krijgt Lizzy de taak om voor de vogel te zorgen.  Jo verschijnt op Lizzy’s tentoonstelling en neemt de geredde duif mee. De vogel ontsnapt. Lizzy en Jo beginnen aan een zoektocht en ontdekken dat de duif misschien al die tijd zijn eigen mysterieuze bedoelingen heeft gehad.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 27 juni 19.15 uur

Do Not Expect Too Much from the End of the World van Radu Jude, RO/LU/FR/HR 2023 163’ – vanaf 4 juli

Bijna drie uur lang laat regisseur Radu Jude ons meerijden met productieassistente Angela. Totdat hij zijn stadse roadmovie magistraal tot stilstand brengt voor een shot van ruim een half uur, waarin de satire tot absurdistische hoogte stijgt. In zijn nieuwe film blaast de Roemeen Radu Jude (Bad Luck Banging or Loony Porn, 2021) niet alleen met speels gemak vorm- en stijlconventies op. Via hoofdpersoon Angela (een verrukkelijk vulgaire Illinca Manolache) laat hij een spervuur aan zwartkomische maatschappijkritiek op de kijker los. Over de beladen geschiedenis en het al evenmin ideale heden van zijn vaderland, over armoede, uitbuiting, seksisme en de uitwassen van het neoliberalisme.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 4 juli 21.00 uur

Le gang des Bois du Temple van Rabah Ameur-Zaïmeche, FR 2022 113’ – vanaf 11 juli

Voor zijn film over een bende overvallers uit de banlieue die boven zijn macht grijpt, liet regisseur Rabah Ameur-Zaïmeche zich inspireren door klassieke genres als de heist-film, wraakfilm en sociaal-realistisch drama. Met de nadruk op dat laatste. Ze groeiden samen op, de vrienden uit een grauwe Parijse voorstad. De een heeft al een gezin, de ander staat op punt van trouwen. Mannen aan de onderkant van de samenleving die in één klap rijk hopen te worden. Het doelwit is een auto die een fortuin vervoert. De overval slaagt, maar de eigenaar van de buit, een Arabische prins, laat het er niet bij zitten en stuurt zijn beulen op de gang af.

Gaandeweg zal deze zo zorgeloos begonnen heist-film zich ontpoppen als een grimmige reflectie op een maatschappij waarin de macht van het kapitaal zich genadeloos laat gelden. Meer Ken Loach dan Heat. Deze onconventionele genrefilm was een verrassende titel in de Forum-sectie van de Berlinale. Nummer 9 op de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 11 juli 21.20 uur

Eureka van Lisandro Alonso, FR/AR/DE/PT/MX 2023 147’- vanaf 18 juli

De Argentijnse regisseur Lisandro Alonso schept zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid, met een beschouwende rol voor een Jabiru-ooievaar. Een imponerend, sierlijk schepsel, dat met zijn grijszwarte hals en dito bek voor een wonderbaarlijk schouwspel zorgt. In Eureka werkt regisseur Lisandro Alonso, na Jauja (2014), voor de tweede maal samen met acteur Viggo Mortensen. De laatste bracht Alonso in contact met de bewoners van het Pineridge-reservaat in South-Dakota, waar een groot deel van de film werd opgenomen. Lisandro Alonso’s allereerste film was La libertad (2001). Sinds dat debuut is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Eureka is zijn zesde, nauwelijks te classificeren film. Filmfestival Gent omschreef de film mooi: ‘Alsof John Ford, David Lynch en Apichatpong Weerasethakul samen een film draaiden en Lisandro Alonso er dan mee aan de haal ging.’ Alonso combineert zijn unieke visie met poëzie en filosofie in een film waarin niet-professionele acteurs optreden naast beroemdheden als Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni en Maria Medeiros. Eureka ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 18 juli 21.20 uur

Le procès Goldman van Cédric Kahn, FR 2023 115’ – vanaf 25 juli

Een van de geruchtmakendste rechtszaken uit de recente Franse geschiedenis vond plaats in 1976. Het levensverhaal van de Franse communist, guerrilla en crimineel Pierre Goldman lijkt geknipt voor een biografische film. Regisseur Cédric Kahn beperkte zich tot een reconstructie van de legendarische rechtszaak uit 1976, waarin verbaal vuurwerk voor spektakel zorgt. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak. Le procés Goldman was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des cinéastes op het Filmfestival van Cannes. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 25 juli 21.20 uur

Animal van Sofia Exarchou, GR/AU/RO/CY/BG 2023 116’ – vanaf 1 augustus

Op het eerste gezicht is het een zorgeloos groepje vrijbuiters: de animateurs die voor een karig loon het amusement in een Grieks strandhotel verzorgen. Voor een van hen komt de uiterste houdbaarheidsdatum van die illusie echter steeds dichterbij. Animal, Sofia Exarchou’s tweede film na Park (Previously Unreleased 2017), ging in wereldpremière op het Filmfestival van Locarno. Dimitra Vlagopoulou, de imponerende hoofdrolspeelster won daar – tezamen met Renée Soutendijk voor haar rol in Sweet Dreams – de twee acteerprijzen.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 1 augustus 21.30 uur

Peak Season van Henry Loevner & Steven Kanter, US 2023 82’ – vanaf 8 augustus

Een New Yorks koppel zoekt rust in landelijk Wyoming. Onverwacht pakt de vakantie uit als een test voor hun relatie. Een vakantieaffaire die net wel of net niet kans van slagen heeft; het is de premisse van deze charmante Amerikaanse independent, die vorig jaar zijn wereldpremière beleefde tijdens SXSW en al vergelijkingen opriep met Richard Linklaters Before Sunrise. Zijn Amy en Loren bereid het leven dat ze hebben opgebouwd op te geven voor iets dat zich misschien een tijdelijke bevlieging zal blijken? Een dilemma, levensecht en ontspannen uitgewerkt in een innemende proeve van off-Hollywood cinema.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 8 augustus 19.40 uur

Inside the Yellow Cocoon Shell van Thiên An Pham, VN/SG/FR/ES 2023 178’- vanaf 15 augustus

Nadat zijn ouders naar de VS waren geëmigreerd, verhuisde Thiện van de provincie naar het Zuid-Vietnamese Saigon, waar hij als regisseur van bruiloftsreportages zijn brood verdient. Met uitzonderlijk lange takes, trage zooms en een spaarzame montage dompelt debutant Phạm Thiên Ân de kijker onder in Thiệns ervaringen. Die bestaan vooral uit schijnbaar toevallige maar daarom niet minder betekenisvolle ontmoetingen. Dit is, zonder enige zweverigheid, slow cinema in zijn meest gedurfde, radicale vorm. Met zijn contemplatieve film won de regisseur vorig jaar de Camera d’Or van het festival van Cannes. Na Tran An Hungs The Scent of Green Papaya de tweede Vietnamese winnaar in dertig jaar.

Eerste voorstelling nu alvast in de verkoop: donderdag 15 augustus 20.40 uur